mandag 29. november 2010

Følg min blogg med bloglovin

søndag 28. november 2010

Thanksgiving!

Marie og Betina inviterer til Thanksgiving i Rosenbergsgaten...




Kalkun
Vi kjøpte en 6 kilos kalkun fra "Den stolte hane". Med denne fulgte en godt forklart beskrivelse på hvordan man kan lage stuffing, steke, skjære opp kalkunen. Også tips til saus... 
Vi laget kalkun med stuffing, saus, "mac and cheese", Waldorf salat, foccacia, aioli, "pumkin pie"...



Krydre og smør inn kalkunen med smør og olje. Pass på å få smurt godt også under skinnet, legg også urter under her, da vil kjøttet ta mer smak og ikke bli så tørr.




Stuffing:
"Den stolte hanes" aprikos og valnøttsfyll

1/2 lyst brød uten skorpe i terninger
2 dl melk
1 finhakket løk
2 vårløk i skiver
2 epler i små terninger
4 ss valnøtter
10 tørkede aprikoser i små terninger
1 kvast estragon
1/2 ts salt
1 ts malt sort pepper

Skjær opp brødet, bland brød og melk i en kjele...


La det svelle i ca. 1 time... 


Kjør brødet i foodprosessor og bland inn resten av ingrediensene...


Etter å ha smurt og kryddret kalunen, bandt vi den sammen. Bind vingene bak på ryggen. Og lårene sammen før du putter stuffingen inn i kalkunen. 
Så satte vi i termometeret og satte kalkunen inn i ovnen på 160 grader.



Kok kraft på innmaten, fres i smør også dekker du til innmaten med vann...


Ha i løk og gullerøter hvis du vil ha litt ekstra smak. La kraften trekke i 1-2 timer...


Kok fløtesaus med kraften...
1 l kraft
5 ss hvetemel
3 dl fløte
salt og hvit pepper


Bland sammen vann og hvetemel i et glass med skrukork, rist godt til jevningen er fri for klumper. Hell jevningen i kraften mens du rører godt. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke i 5 minutter. Tilsett fløten og smak til med salt og pepper. 
Smak til...



Waldorf salat

druer
epler
selleri
valnøtter
annanas og 
kremfløte
remulade

skjær opp frukten...


pisk fløten til lett krem...



Ha alt i en bolle og pynt med valnøtter... 


"Mac and cheese"

Ingredienser
500 g makaroni
4 ss smør, skåret i små biter
en dash tabascosaus
3,5 dl Viking-melk
450 god cheddarost
2 egg, pisket
1 ts sennepspulver (blandet med bittelitt vann)
salt og nykvernet pepper


Tilberedning
Forvarm ovnen på 170 grader
Kok makaronien i saltet vann til så vidt al dente.
Sil av vannet og hell over i en stor ildfast form.
Rør i smøret.
Ha tabascosaus oppi Viking melken.
Behold ca 1 dl Viking-melk og hell resten over i formen med makaronien.
Tilsett 3/4 del av osten, eggene og sennep.
Bland godt sammen og smak til med salt og pepper.
Sett formen inn i ovnen.
Ta formen ut av ovnen, tilsett litt mer ost og rør godt hver femte minutt. 
Tilsett litt Viking-melk etter behov. 
Total steketid skal være ca 20 minutt. 
Makaronien skal være varm med en kremaktig konsistens.


Foccacia

7 dl vann
25 g gjør
3+1 ss olivenolje
1/2 ts sukker
ca 14 dl hvetemel



Løs gjæren i lunkent vann. Tilsett 3 ss olje, salt og sukker. Elt inn hvetemel. Deilgen skal ha en "tykk grøtaktig" konsistens. Tilsett den siste ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i ca. 30 min. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. La deigen etterheve under plast i ca 20 min. Hell litt olivenolje over det ferdighevete brødet. 


Fyll:
1 rødløk
8-10 soltørkede tomater
(5-7skiver salamipølse)
15-20 sorte oliven
1 fedd hvitløk
2 ss provence krydder/Pizza krydder
22 ss olje evt. litt revet ost

Finhakk løk, soltørkede tomater, oliven, hvitløk og surr i olje i en stekepanne. Smak til med krydder. Bre fyllet over det ferdighevede brødet i langpannen. Stikk hull med fingertuppene slik at fyllet trekker ned i brødet, dryss over grovt salt. Stek på nederste rille i varm stekovn 200 grader i 20-30 minutter.
Avkjøl på rist.


Brødet kan også bakes uten fyll...
Ps, veldig godt med litt parmasan på toppen ;)



"pumkin pie"

Bunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
¾ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 stk egg
1 ¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
400 g gresskarpuré
1 boks vikingmelk
2 ts vaniljesukker








Gresskarpurre:
ca. 900 g ferskt gresskar
Skjær av skallet og del gresskarret i biter.
Kok så i 15 minutter i en kjele.
Avkjøl og lag purre med en blender.



Ha alle ingrediensene til paibunnen i en bolle og kna til en fast deig. 
La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.
Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. 


Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. 
Pisk sammen egg, sukker og smør. 
Tilsett gresskar, melk og vanilje...

 Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast...


Server paien lun eller avkjølt. Gjerne med is til...



Kalkun fortsetter...

Når kalkunen er ferdig stekt, la det hvile i minst 30 minutter før du skjærer i den...


...


Velbekomme...







onsdag 24. november 2010

Spansk omelett!

Disse er geniale når det nå nærmer seg eksamensperiode og tiden til å lage mat blir mindre og mindre... Så dette er et tips til dere, som har eksamens periode i disse kalde før-før julstider..
Viktig med ordentlig mat når hodet skal prestere på sitt beste ;)


Ingredienser:
til ca. 6 posjoner

1 dl olivenolje
250 g (ca.4 mellomstore) poteter, finskåret
1 løk skåret i ringer
7 egg
2 ss finhakket persille
100 g oppskåret chorizo


Forvarm ovenen til 200 grader. 
Smør en 6 hulls muffinsform. 
(mulig man også kan bruke papirformer om du ikke har en i alliminium eller silicon, men det har jeg ikke prøvd)

Del opp potetene og løken...


Varm oljen i en stor stekepanne, legg i potetene og stek til disse blir gylne...


Ta potetene ut av pannen og sett de til side mens du steker løkringene på samme måte...




Bland persille og egg i en mugge. 
Fordel potet, løk, og chorizo likt mellom formene, hell egg over. 


Stek i 15 minutter i ovnen til de er gylne.



Kan også lages med andre ingredienser hvis du vil det, men chorizoen gir en god smak.
Server varme eller kalde. Putt de du ikke spiser i en boks så har du en rask middag eller lunch til flere dager...
Godt med salat og kanskje noe brød til!

Velbekomme!

mandag 22. november 2010

Grove vafler...





Ingredienser:
til ca. 4 posjoner



  • 2 ¼ dl hvetemel
  • 2 ¼ dl sammalt hvete, fin
  • 1 ½ dl havregryn
  • ¾ ts salt
  • ¾ ts bakepulver
  • 6 dl melk
  • 3 stk egg
  • 3 ss smør




Hell alt det tørre i en bolle...




Smelt smøret... 






Finn frem en bolle til, visp sammen eggene, hell i melken. 
Avkjøl smøret og hell også dette oppi sammen med eggene og melken. 
Hell så det våte over den tørre blandingen.
Og la den svelle i ca. 15-20 minutter...




Stek vaflene og server med godt pålegg og god frukt til gode venner ;)

 

Oppskriften er hentet fra tine.no

fredag 19. november 2010

Risotto med chorizo og kamskjell...


Denne retten er inspirert av en utrolig god rett som Helene og jeg fikk servert på en restaurante i Thailand i påsken. Godt som helgekos.. Smaker utrolig godt!

Ingredienser:
til ca. 4 personer




3 dl risottoris (feks. avorioris) 
4 sjalottløk
10 stk sjampinjonger
3 ss smør
1 dl hvitvin , eller eplesider 
7 dl hønsebuljong , eller kyllingfond 
50 gr god ost (vi brukte revet mosarella)
1 dl hakkede soltørkede tomater 
100 gr sukkererter
1 pk. chorizo
15 stk. kamskjell

Legg kamskjellene på en avis for å tine..







Finhakk løken og skjær soppen i mindre biter. 



Varm smøret og fres løk og sopp raskt, tilsett risen og fres til den er gjennomsiktig..




Spe med vinen/eplecideren og tilsett buljongen i flere omganger. La risen svelle under stadig røring.




Hakk opp tomater og sukkererter...




Rør i osten og tomatene...



Tilsett sukkerertene til slutt, smak til med pepper...



Del chorizo pølsene og stek disse...



...legg chorizoen i risotton...


Strø litt salt og pepper over kamskjellene. Stek så kamskjellene i samme stekepanne som du stekte chorizoen, så de tar smak av chorizo...



Brun kamskjellene på sterk varme..



Server risottoen med kamskjellene over.. mmm...




Velbekomme!