søndag 28. november 2010

Thanksgiving!

Marie og Betina inviterer til Thanksgiving i Rosenbergsgaten...




Kalkun
Vi kjøpte en 6 kilos kalkun fra "Den stolte hane". Med denne fulgte en godt forklart beskrivelse på hvordan man kan lage stuffing, steke, skjære opp kalkunen. Også tips til saus... 
Vi laget kalkun med stuffing, saus, "mac and cheese", Waldorf salat, foccacia, aioli, "pumkin pie"...



Krydre og smør inn kalkunen med smør og olje. Pass på å få smurt godt også under skinnet, legg også urter under her, da vil kjøttet ta mer smak og ikke bli så tørr.




Stuffing:
"Den stolte hanes" aprikos og valnøttsfyll

1/2 lyst brød uten skorpe i terninger
2 dl melk
1 finhakket løk
2 vårløk i skiver
2 epler i små terninger
4 ss valnøtter
10 tørkede aprikoser i små terninger
1 kvast estragon
1/2 ts salt
1 ts malt sort pepper

Skjær opp brødet, bland brød og melk i en kjele...


La det svelle i ca. 1 time... 


Kjør brødet i foodprosessor og bland inn resten av ingrediensene...


Etter å ha smurt og kryddret kalunen, bandt vi den sammen. Bind vingene bak på ryggen. Og lårene sammen før du putter stuffingen inn i kalkunen. 
Så satte vi i termometeret og satte kalkunen inn i ovnen på 160 grader.



Kok kraft på innmaten, fres i smør også dekker du til innmaten med vann...


Ha i løk og gullerøter hvis du vil ha litt ekstra smak. La kraften trekke i 1-2 timer...


Kok fløtesaus med kraften...
1 l kraft
5 ss hvetemel
3 dl fløte
salt og hvit pepper


Bland sammen vann og hvetemel i et glass med skrukork, rist godt til jevningen er fri for klumper. Hell jevningen i kraften mens du rører godt. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke i 5 minutter. Tilsett fløten og smak til med salt og pepper. 
Smak til...



Waldorf salat

druer
epler
selleri
valnøtter
annanas og 
kremfløte
remulade

skjær opp frukten...


pisk fløten til lett krem...



Ha alt i en bolle og pynt med valnøtter... 


"Mac and cheese"

Ingredienser
500 g makaroni
4 ss smør, skåret i små biter
en dash tabascosaus
3,5 dl Viking-melk
450 god cheddarost
2 egg, pisket
1 ts sennepspulver (blandet med bittelitt vann)
salt og nykvernet pepper


Tilberedning
Forvarm ovnen på 170 grader
Kok makaronien i saltet vann til så vidt al dente.
Sil av vannet og hell over i en stor ildfast form.
Rør i smøret.
Ha tabascosaus oppi Viking melken.
Behold ca 1 dl Viking-melk og hell resten over i formen med makaronien.
Tilsett 3/4 del av osten, eggene og sennep.
Bland godt sammen og smak til med salt og pepper.
Sett formen inn i ovnen.
Ta formen ut av ovnen, tilsett litt mer ost og rør godt hver femte minutt. 
Tilsett litt Viking-melk etter behov. 
Total steketid skal være ca 20 minutt. 
Makaronien skal være varm med en kremaktig konsistens.


Foccacia

7 dl vann
25 g gjør
3+1 ss olivenolje
1/2 ts sukker
ca 14 dl hvetemel



Løs gjæren i lunkent vann. Tilsett 3 ss olje, salt og sukker. Elt inn hvetemel. Deilgen skal ha en "tykk grøtaktig" konsistens. Tilsett den siste ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen. Dekk bollen med plastfilm og sett til heving i ca. 30 min. Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne. La deigen etterheve under plast i ca 20 min. Hell litt olivenolje over det ferdighevete brødet. 


Fyll:
1 rødløk
8-10 soltørkede tomater
(5-7skiver salamipølse)
15-20 sorte oliven
1 fedd hvitløk
2 ss provence krydder/Pizza krydder
22 ss olje evt. litt revet ost

Finhakk løk, soltørkede tomater, oliven, hvitløk og surr i olje i en stekepanne. Smak til med krydder. Bre fyllet over det ferdighevede brødet i langpannen. Stikk hull med fingertuppene slik at fyllet trekker ned i brødet, dryss over grovt salt. Stek på nederste rille i varm stekovn 200 grader i 20-30 minutter.
Avkjøl på rist.


Brødet kan også bakes uten fyll...
Ps, veldig godt med litt parmasan på toppen ;)



"pumkin pie"

Bunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
Gresskarfyll:
6 ss hvetemel
¾ ts bakepulver
½ ts salt
1 ts malt kanel
1 ts malt allehånde
½ ts malt ingefær
½ ts malt muskat
2 stk egg
1 ¾ dl sukker
3 ss smeltet smør
400 g gresskarpuré
1 boks vikingmelk
2 ts vaniljesukker








Gresskarpurre:
ca. 900 g ferskt gresskar
Skjær av skallet og del gresskarret i biter.
Kok så i 15 minutter i en kjele.
Avkjøl og lag purre med en blender.



Ha alle ingrediensene til paibunnen i en bolle og kna til en fast deig. 
La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.
Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. 


Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. 
Pisk sammen egg, sukker og smør. 
Tilsett gresskar, melk og vanilje...

 Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast...


Server paien lun eller avkjølt. Gjerne med is til...



Kalkun fortsetter...

Når kalkunen er ferdig stekt, la det hvile i minst 30 minutter før du skjærer i den...


...


Velbekomme...







1 kommentar:

  1. fy søren så flinke dere var! dere overgikk dere selv, og jeg rullet hjem i full lykkerus etterpå;)

    Takk for maten!;)

    SvarSlett